Gatstenen är ett bra exempel för att visa på de ekonomiska fördelar med natursten som ofta glöms bort. Vid inköp av gatsten kostar den ca 500 kr/m² exkl. moms (ca-pris till konsument). Efter att ha körts över tusentals gånger av tunga fordon under många år betingar stenen minst det dubbla värdet.
För att skapa en bra långtidsekonomi för ett projekt gäller det att välja rätt stensort med rätt utförande. Väljs ett stenmaterial av god kvalitet och monteringen görs på ett lämpligt sätt är den tekniska livslängden för granit är mycket längre än 100 år, och för marmor och kalksten är den minst 50 år. Den kalkylmässiga perioden för avskrivning är oftast betydligt kortare och oftast inte längre än 25 år. Förutsättningen är att du väljer ett material av god kvalitet och ser till att monteringen görs på ett lämpligt sätt. Det betyder att naturstenen har ett högre ekonomiskt värde än vad kalkylen visar. Dessutom kan naturstenen som används i utemiljö nästan alltid återvinnas och bli komponenter på nytt.
Den ekonomiska kalkylen består av två delar: investeringskostnad och underhållskostnad. Inför investeringen vid ett projekt jämförs ofta ytskiktsmaterialen med varandra. Det är korrekt till viss del. Ur en ekonomisk synvinkel kan det dock bli missvisande. Vid en markanläggning i utemiljö som klarar Trafikklass G (Entrégång, uteplats, innergård utan trafik) kostar natursten i form av Svensk Grå Bjärlövsgranit ca 1000 kr/m² exkl. moms (ca-pris till konsument). Att jämföra det med en körbar betongplatta som kostar ca 400 kr/m² exkl. moms. Jämförelsen haltar dock i och med att allt underarbete är detsamma för de olika produkterna. en schablonuträkning ger att materialkostnad och arbetskostnad blir ca 500 kr/m². För den lagda ytan är skillnaden således ca 1400 kr för naturstenen mot 900 för betongen.
Enligt projekt ”Grågröna systemlösningar för hållbara städer” som Vinnova publicerat, måste en markyta läggas om var 30e år. Vid en sådan omläggning kasseras alla betongplattor. Erfarenheten som rapporten bygger på säger att ca 25 % av naturstenshällarna måste kasseras. Denna siffra kan dock minskas om underarbetet är korrekt gjort i och med att hällarna då inte har knäckts av belastning. Noterbart är att samma studie räknar med att i snitt 2 % av en gatstensyta måste kompletteras, inte på grund av fel på materialet utan på grund av att de har blivit stulna.
Underhållskostnaden är låg för stenmaterial av bra kvalitet som är anpassad för sin användning. För rengöring används enkla, billiga metoder och medel.